Pijlers in de samenleving

VOOR ELKAAR WESTLAND

Samen staan we sterker!

Schuldhulpmaatje Westland

logo shm

Pijlers van de Samenleving

Cees van der Hout en Robert Voogd

 

‘Financiële problemen raken je hele leven’

Vrijwilligers zijn de pijlers van de samenleving. Het Hele Westland brengt, in samenwerking met Vitis Welzijn iedere week een vrijwilliger in beeld. Deze keer zijn dat Robert Voogd en Cees van der Hout uit ‘s-Gravenzande, actief voor Schuldhulpmaatje Westland. door Inge Huijding

 

“We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn. Hoe eerder mensen zich aanmelden hoe beter, voorkomen is beter dan genezen!” Cees van der Hout (66) en Robert Voogd (61), coördinatoren voor Schuldhulpmaatje Westland, weten namelijk: financiële problemen raken je hele leven. “Je sociale contacten, relatie, fysieke gezondheid en zelfs je denkvermogen, alles lijdt eronder.”

Geschikte match

Schuldhulpmaatje Westland, een initiatief van een aantal Westlandse diaconieën, is aangesloten bij de landelijke stichting Schuldhulpmaatje. Mensen met financiële problemen kunnen zich via het landelijk centrum aanmelden, maar ook de gemeente en verschillende instanties verwijzen door naar Schuldhulpmaatje Westland, legt Robert uit. “Als coördinator ga je bij de hulpvrager op bezoek om te kijken wat er speelt en of Schuldhulpmaatje hulp kan bieden. Vervolgens bekijken we wie van onze beschikbare vrijwilligers een geschikte match zou kunnen zijn met de cliënt. Er moet niet alleen een klik zijn wat betreft de aard van de problemen, maar zeker ook op het menselijke vlak.”

Vertrouwen

Cees en Robert voeren de intakegesprekken met nieuwe maatjes en begeleiden en ondersteunen maatjes bij hun werk. “Het zijn intensieve trajecten”, zegt Cees, “maar Schuldhulpmaatje neemt het niet over. We helpen cliënten hun problemen zelf op te lossen. Natuurlijk ga je aan de slag met een financieel overzicht, een plan, een budget, een betalingsregeling. Natuurlijk denk je na over welke tools je kunt inzetten om te helpen. Daarnaast is de menselijke kant net zo belangrijk. Als maatje ben je er ook zodat cliënten kunnen ervaren: ik sta er niet alleen voor. Je kunt iemand pas echt helpen als mensen je toelaten. Dat betekent investeren in contact zonder oordelen, in vertrouwen. Pas als dat er is ga je concreet aan de slag.”

Coachend en motiverend

Een financiële achtergrond zoals van de coördinatoren, beiden voorheen werkzaam als financieel adviseur, is voor een maatje niet per se nodig. “Je moet natuurlijk niet bang zijn voor cijfers”, lacht Robert, “maar contact kunnen maken, empathie en geduld hebben en logisch na kunnen denken, zijn voor een maatje de belangrijkste eigenschappen.” Nieuwe maatjes volgen een driedaagse cursus over enerzijds de menselijke aspecten en technische zaken en regelgeving anderzijds. “Bij de opleiding van nieuwe vrijwilligers doe ik vaak weer mee”, vertelt Cees, “een prima manier om de mensen te leren kennen. Het helpt ook om onze coachende en motiverende rol te vervullen. Dingen lopen niet altijd zoals een maatje hoopt, maar hij of zij kan altijd bij ons terecht voor advies en steun.”

Eerste stap

Nieuwe maatjes zijn van harte welkom via schuldhulpmaatje.nl, benadrukt Robert. Het werk voor Schuldhulpmaatje omschrijft hij als “enerzijds heel dankbaar, soms ook frustrerend. Je kunt niet altijd alles oplossen, maar het is erg bevredigend als je merkt dat je iets kunt betekenen voor mensen die vast zitten.” Cees knikt: “Het leven is goed voor ons, uit dankbaarheid geven wij onze tijd en kwaliteiten terug aan de maatschappij. Ik zie het ook bij de maatjes die ik begeleid. Iedereen doet het vanuit de eigen achtergrond en met de eigen kwaliteiten, maar vanuit dezelfde bewogenheid. Zo hoop je dat mensen waar het niet goed mee gaat, wanneer ze zien dat er een oplossing is voor hun problemen, die eerste stap durven zetten.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cees van der Hout (l.) en Robert Voogd: “Dingen lopen niet altijd zoals een maatje hoopt, maar hij of zij kan altijd bij ons terecht voor advies en steun.”

 

Terugblik 2015

In de bestuursvergadering van 4 februari jl. is met dankbaarheid teruggeblikt op het vorige jaar. lees meer

 

Hulp voor mensen met schulden

'Heb ik dat nu echt nodig?' lees meer...

 

Inloopavond Cliëntenraad Sociale Zaken

Dinsdag 29 september waren Hans Beukema en Arie van Dijk namens SchuldHulpMaatje aanwezig lees meer...

 

Laatste nieuws en oproep

Op de bestuursvergadering van 1 september jl deed onze coördinator Robert Voogd weer verslag van de allerlaatste ontwikkelingen. lees meer...

 

Goed omgaan met geld: jong geleerd oud gedaan

Een vruchtbare samenwerking tussen MBO-Mondriaan Westland en Stichting Westland Voor Elkaar. lees meer...

 

Februari 2014:

Schuldhulpmaatjes geïnformeerd

Het was de meest aansprekende match van 'De Beursvloer Westland van 2013'

Nouta Westland, het gerechtsdeurwaarderskantoor uit Wateringen en het bestuur van Schuldhulpmaatjes Westland vonden elkaar en zouden elkaar een dienst verlenen. Lees meer....

 

Januari 2014:

Een andere mooie match gemaakt op de Beursvloer van Vitis was het contact met Karin de Vries van Kaat Retailadvies.

Zij heeft, samen met Nel en Wies de website aangepast.

Nieuw toegevoegd is de Sociale Kaart van het Westland met links naar de hulp-organisaties en een pagina met de sponsors.

 

November 2013:

Nadat op 12 juni 12 maatjes hun certificaat hebben ontvangen is er een coordinator bijgekomen en hebben 7 maatjes in november hun opleiding afgerond en zijn in afwachting van hun certificaat. De meeste zijn inmiddels al aan de slag gegaan.

 

Oktober 2013 :

Prijs voor de meest originele match tijdens de Beursvloer van Vitis-Welzijn tussen bedrijfsleven en vrijwilligersorganisatie:

 

December 2013, Ramshoorn De Lier:

Schuldhulpmaatje in de praktijk

Op bezoek bij Wietske de Jong, Nel Koornneef en Cees.

Wietske en Nel zijn beide vanuit de Lierse diaconie....

Lees meer...

 

Wethouder reikt certificaten uit

Op 12 juni heeft wethouder de Goeij in De Kiem in 's-Gravenzande de eerste 12 certificaten uitgereikt aan de Schuld-hulp-maatjes in de gemeente Westland!

Lees meer....

 

Januari 2013 : oprichting VoorElkaarWestland

Lees meer....

=======================================================

 

SchuldHulpMaatje Westland is een initiatief van samenwerkende Westlandse Diaconieën en Parochiële Caritas Instellingen in de gemeente Westland.

 

Hulp nodig of Maatje worden?

Neem dan contact op via: tel. 06-105 067 57

of mail naar: schuldhulpmaatje@voorelkaarwestland.nl

Voor Elkaar Westland

wil de sociale betrok- kenheid in de samen-leving bevorderen en bijdragen aan een zorgzame samenleving.